Co do cleanera pod Collinite to DLP jest dobry,ale woski sealenty nie lubia byc kladzione na tlustej powierzchni,ktora daje tej cleaner.
Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez BigUltimate Compoud uznawany jest za jeden z najlepszych kosmetyków do ręcznej korekty lakieru.
Zamieszczone przez BigMickul, co do Megsa to nawet ludzie z Car-Spa mówią, że np. glinka i APC Megsa są nie do pobicia. tak samo
Dzisiaj ze znajomym posiedzieliśmy przy moim aucie przez 8 godzin, nie zabrakło grilla.
Użyte:
- pianownica Epoca
- dwa wiadra + szampon AutoLand (niestety, monster shine mi się skończył i szukałem alternatywy i powiem szczerze, że zaskoczyłem się tym szamponem - bardzo fajnie pienił)
- glinka
- ponownie dwa wiadra
- AG SRP jako cleaner
- wosk FK #1000
Na wnętrze zabrakło czasu, ale w gotowości czeka Nielsen Cyclone i PB Natural Look
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lu5aszale najbarsziej efektownym jest nalozyc go po 12/24h.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej1962Zamieszczone przez lu5aszale najbarsziej efektownym jest nalozyc go po 12/24h.Kondziu
OCP
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lu5aszZamieszczone przez andrzej1962Zamieszczone przez lu5aszale najbarsziej efektownym jest nalozyc go po 12/24h.
Co do czasu polerowania wosku - najlepiej poczytac zalecenie producenta, sa woski, ktore potrzebuja 5minut, sa ktore 10 a sa ktore 15minut. Szczegolnie wazne jest to w woskach z wysokiej polki "woreczkach"
Test palca tak czy inaczej jest dosc miarodajny.
Lakier sie nie poci - poca sie wlasnie woski, nie wszystkie, niektore naturalne. Z polerowaniem wpoconego wosku jest podobnie jak z nakladaniem wosku drugi raz.
Wosk do wypocenia zostawiamy na sloncu, a jak napisal lu5asz wtedy zawsze cos tam na aucie siadze, czesto gesto poza kurzem zawieje wiatr i naniesie roznego syfu. Wtedy myjemy sobie spokojnie auto szamponem o neutralnym pH - takie sa "bezpieczne" dla woskow i po wytarciu robimy co potrzeba, polerujemy wypocenia lub woskujemy po raz drugi. Nie ma sensu klasc dwoch warstw wosku jesli:
A) lakier nie zostal przed woskowaniem przygotowany cleanerem *sa od tego wyjatki
B) jesli polozymy druga warstwe lsp za wczesnie po pierwszej.Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8
Komentarz
-
-
Kazda politura w mniejszym lub wiekszym stopniu powoduje utrate "pancernosci" wosku, ale nie taka rola politury. Wosk i jego max wytrzymalosc to cleaner i wosk - ale to raczej setup zimowy, na lato liczy sie przewaznie look, gdzie wytrzymalosc wosku to drugoplanowa sprawa. Wtedy politura i lsp, najlepiej naturalne.Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wrobl, no dlatego pytalem w jakim stanie sa obecnie - bo gradacje papieru nawet mozna zaczac od ciut bardziej ziarnistego niż podałeś - ale to wszystko kwestia doświadczenia.
A tak ogólnie to zajumać trza żonie/mamie spryskiwacz do kwiatków, nalać letniej wody i lecimy z papierem wodnym - dawać wody, nie załować, ma być jej dużo, woda nie pozwala papierowi porysować pow. szlifowanej. Dzięki temu tylko zmatawiamy bardzo delikatnie :twisted:
Ja używałem kiedyś papieru 400/600/800/1500/2000 - wyszły lampki jak nowe - 3h roboty.
[ Dodano: Nie 28 Kwi, 13 01:40 ]
Zamieszczone przez lutek111oglądam i oglądam i mam kolejne pytanie czy preparat Natural Shine Protectant nadaje sie tez faktycznie do opon? czy jednak lepiej cos takiego jak Endurance High Gloss Trigger, bo dużo tego wszystkiego i szukam oszczedności, za jakiś czas sie ewentualnie dokupi . no i jeszcze czy do zlikwidowania drobnych rys wystarczy Ultimate Polish, ba jak rozumiem to jest głównie odżywka do lakieru?
Na początek do lakieru zastosuj Ultimate Compound i Wosk- może być Collinite 476 lub Mirror Glaze #16
[ Dodano: Nie 28 Kwi, 13 01:43 ]
Zamieszczone przez lu5aszZamieszczone przez andrzej1962Zamieszczone przez lu5aszale najbarsziej efektownym jest nalozyc go po 12/24h.
Komentarz
-
-
W ten weekend zająłem się Clio II mojej zony. Auto przeszło pełen proces na lakierze i tak zostały użyte następujące kosmetyki:
- Szampon Gold Class
- Glinka biała Megsa + Quick Detailer (lakier oraz szyby)
- Do ręcznej korekty lakieru Ultimate Compoud Megsa
- Pre wax HD Cleranse Zymola
- wosk Zymol Carbon
- Plastiki zewnętrzne Trim Detailer od Megsa
- Szyby wyczyszczone glinką a potem NXT Glass Cleaner
- Felgi były zrobione wcześniej i jest na nich położony wosk Autobahn Swisswaxa
Oto fotki:
a dziś spadł deszcz, więc kilka fotek z kropelkowania wosku Zymol Carbon:
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Skład zestawu i kolejność zastosowania może byc?
1. Gold Class Car Wash Shampoo & Conditioner
2. Smooth Surface Clay Bar Replacement, czyli glinka + lubrykant jak rozumiem może być Gold Class Premium Quik Detailer, lub poprostu woda z szamponem 1:3 chyba?
3. Ultimate Compound, jako aplikator może być ściereczka z mikrofibry?
4. Professional Paste Wax czy to to jest ta sławna #16 http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=380 i znowu czy do aplikacji wystarczy ściereczka z mikrofibry
całość miała by być stosowana na lakier szary antracyt
no i jeszcze takie lamerskie pytanie, powiedzmy, że pięknie się sprawiłem oczyściłem autko i nawoskowałem, czy chcąc ponownie nawoskować powinienem znowu glinkować? bo to pewnie zdejmie poprzedni wosk? dziękuję za cierpliwość :]
Komentarz
-
-
Panowie, co myślicie o http://allegro.pl/collinite-915-marq...163209639.html
BTW przez weekend zasmakowałem megsa i innych pieszczotliwych zabawek dla skodziny.
Pierwszy raz glinkowałem i szacun poza tym UC megsa i wcześniej Swirlx i scratch.. później Deep i wosk Collonite 476. bomba. Później wrzuce foty.Załączone pliki- dsc_0815_183.jpg (176,1 KB, 235 odsłon)
- dsc_0835_171.jpg (168,3 KB, 235 odsłon)
- dsc_0818_143.jpg (149,7 KB, 235 odsłon)
- dsc_0841_576.jpg (132,8 KB, 233 odsłon)
- dsc_0836_852.jpg (129,4 KB, 233 odsłon)
- dsc_0854_799.jpg (156,4 KB, 233 odsłon)
- dsc_0863_152.jpg (146,4 KB, 233 odsłon)
- dsc_0866_909.jpg (117,7 KB, 233 odsłon)
- dsc_0830_536.jpg (182,2 KB, 233 odsłon)
- dsc_0837_187.jpg (174,4 KB, 233 odsłon)
My "Silver"
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=66739
Pimpness Car Detailing - renowacja lakieru, pranie tapicerki, renowacja skóry, czyszczenie i konserwacja tapicerki skórzanej, renowacja reflektorów, powłoka kwarcowa, kompleksowe czyszczenie pojazdów.
Komentarz
-
Big, fajnie byłoby w tym Clio bębny z tyłu i, choć nie ma na zdjęciach, to pewnie i zaciski z przodu i krawędzie boczne tarcz hamulcowych przeczyścić szczotką drucianą i papierem ściernym, a następnie pomalować srebrzanką. Jak myślisz? Wg mnie bardzo dodaje to wyglądu samochodowi, a żonie na pewno się spodoba.
Komentarz
-
-
Wczoraj zrobiłem małe spa swojemu autku Najpierw mycie (żadna rewelka - szampon aktywny bez wosku Autoland - chciałem w miarę agresywny środek, aby zmyć maksymalnie stare warstwy wosku FK 1000 P po zimie), potem cleaner Dodo Juice Lime Prime Lite, a później na całe autko poza dachem Blackfire BF-300 Wet Diamond All Finish Paint Protection. Na dach i na felgi poszedł FK 1000 P. Muszę przyznać, że jeżeli chodzi o efekt - Blackfire robi robotę. Łatwy w polerowaniu, połysk i głębia zadowalające Zobaczymy, jak z trwałością. Glinkowanie pominąłem, bo miałem za mało czasu - i tak (bez czyszczenia wnętrza) zajęło mi to prawie 5 godz. :szeroki_usmiech A dzisiaj zakwasy w rękach i nogach - częściowo po wnoszeniu i znoszeniu kół po drabinie na piętro garażu :diabelski_usmiechDoświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Tia... Dałem ciała i fot z pracy, ani bezpośrednio po nie wykonałem... ops: A teraz tego efektu (po przejechaniu trochę ponad 120 km i przykurzeniu auta) już nie ma... Ale na pewno w najbliższym czasie - tzn. pewnie w ciągu miesiąca - powtórzę SPA i obcykam efekt swoich wypocin :diabelski_usmiechDoświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
Komentarz